Hány évesen érdemes elkezdeni vállalkozni? – avagy így győzd le a kor-parát és CSELEKEDJ!

Nem rég egy kedves hölgy mesélte nekem az egyik mentor programunkban, hogy 38 évesen attól tart, hogy már késő elkezdeni vállalkozni, kifutott az időből, hiszen vannak, akik már 10 évvel előtte járnak. De vajon igaza volt? Mi az ideális kor, amikor érdemes vállalkozásba kezdeni?

Na, ez az a kérdés, amit nem fogok megválaszolni. És senki más, rajtam kívül. Ugyanis erre nincs egy aranyszabály. Mindenki akkor vállalkozik, amikor azt érzi, hogy eljött az ideje.

Van, akinek egész fiatalon, már középiskolában támad egy olyan ötlete, amit nem bír ki, hogy ne valósítson meg és van, aki később érzi magát erre felkészültnek.

Ha nem 18 évesen kezded el, az még nem jelenti azt, hogy akkor nem is érdemes belevágnod. Ha 60 évesen jut eszedbe, hogy szeretnél vállalkozni, akkor sem vagy a világon semmiről se lemaradva. Egyszerűen a kor az, ami az egész vállalkozósdiba az égvilágon semmit nem oszt, nem szoroz, ez egy olyan tényező, ami nincs hatással arra, hogy sikeres tudsz-e majd lenni. Ez csak egy kifogás, amivel áltatod magad.

“Túl fiatal vagyok” – mondja a huszonéves, mert nincs annyi tapasztalata, mint egy negyvenesnek.

“Túl idős vagyok” – mondja a negyvenes, aki a huszonéves rugalmasságát irigyli és azt, hogy a pályája elején jár.

Ez mind egy önámítás, egy nagy kifogáskeresés. A kortól függetlenül tud érvényesülni az, aki ahelyett, hogy keresi a kifogásokat, inkább CSELEKSZIK. Nem a korod számít, hanem, hogy mit adsz az ügyfeleidnek, hogyan tudod megoldani a problémáikat. 

És akkor most jöjjön néhány bíztató szó:

Ha úgy érzed, túl fiatal vagy:

 • Olyan szemléletet tudsz vinni az ügyfeleid életébe, ami egyedülálló a korodnak, generációdnak, gondolkodásodnak köszönhetően.
 • Másképp látod a világot, mint az idősebb ügyfeleid, jobban kiismered magad bizonyos helyzetekben és ismeretekben 
 • Rugalmasabb vagy
 • Még “nem törtél meg”, tele vagy lelkesedéssel és inspirációval, a lelkesség óriási erő!
 • Vannak feladatok, amelyeket a fiatalságodból adódóan sokkal jobban tudsz megoldani, mint egy idősebb generáció tagja.

Ha úgy érzed, túl idős vagy:

 • Az a rengeteg, sokféle tapasztalat (az életben és a munkában) olyan sok hozzáadott értéket képvisel, amibe belegondolni is elképesztő. Minél többet éltél, tapasztaltál, annál nagyobb értéket tudsz vinni az ügyfeleid életébe
 • Mivel már rengeteg-féle emberrel találkoztál, így jobban ki tudod ismerni az embereket 
 • Jobb probléma megoldó vagy, hiszen már oly sok akadályt leküzdöttél az életedben és mindig sikerült áthidalni a nehézségeket
 • Te már annyi mindent láttál, könnyebben átlátod, ha valami nem oké, jobban rálátsz arra, ha valami nem olyan irányba tart, ahova kéne, előrelátóbb vagy
 • Vannak feladatok, amelyeket a korodból adódóan sokkal jobban tudsz megoldani, mint egy fiatalabb generáció tagja.

Mindennek van tehát előnye és hátránya. Azt javaslom, hogy ahelyett, hogy arra fókuszálsz, hogy miért nem leszel sikeres (kor, tapasztalat, lakhely, kapcsolatok hiánya, stb.) inkább nézd meg azt, hogy miért IGEN. Mi az, ami miatt sikerülni fog, ami miatt te vagy a legjobb választás az ügyfeleidnek. 

Erre egy remek módszer a 20-as szabály, amit Csont Attilától hallottam először. A lényege: Ha valamilyen probléma, kihívás van előtted, akkor írj fel 20 megoldást. Az első 5-6 könnyen fog menni, aztán egyre nehezebb lesz, viszont a végére születnek a legjobb megoldások. (Ez tényleg így van, én is megtapasztaltam :))

A feladat tehát a következő, hogy leküzdd a félelmed, ami a korod miatt nyomaszt:

 1. Írj össze 20 olyan okot, amiért te vagy a legjobb, akit az ügyfeled megbízhat (tényleg legyen meg a húsz!)
 2. Ezeket minden egyes nap tartsd a szemed előtt, olvasd el őket hangosan! Még jobb, ha a tükörbe felmondod úgy, hogy közben a saját szemedbe nézel, kihúzod magad (plusz pont, ha közben úgy öltözöl fel, ahogy egy ügyfélnél megjelennél, vagy ahogy azt érzed, hogy sikeres vagy). Ha ezt legalább 30 napon keresztül ismételni fogod, elképesztő változások indulnak majd el! 

És végezetül egy személyes történet: Amikor én elkezdtem ezeket az önmegerősítéseket, akkor sikerült feloldanom az összes olyan aggályomat, amit mások vagy saját magam tápláltam magamba: pl.: “túl fiatal vagyok, nem fognak komolyan venni”. Vagy: “egy nőtől nem fogadnak el tanácsot” Vagy: “Még csak 5 éve vagyok a szakmában, képtelen vagyok labdába rúgni azok mellett, akik már évek óta benne vannak”. A sort még folytathatnám. Megpróbáltam ezeket előnyként értékelni. Feltettem magamnak a kérdést, hogy “Miért jó, ha ilyen fiatal vagyok?” válasz: Mert jobban megértem a saját korosztályom és jobban tudok velük azonosulni. Mert más szemléletem van, mint egy 40-esnek. Mert még nem vagyok olyan régóta a szakmában és más iparágakból átvett tudást is át tudok ültetni a területemre. Mert másképp gondolkodok, “out-of-the-box módon.” 

Téged is arra bíztatlak, hogy legalább 20 olyan dolgot sorolj fel magadnak, ami a sikerességedet alátámasztja! És ez adódhat a korodból, a szemléletedből, a személyiségedből, az eddigi tapasztalatodból, hozzáállásodból, külsődből, BÁRMIBŐL! 

Ha ezt a feladatot tényleg megcsinálod, akkor biztos vagyok benne, hogy többet soha nem merül fel benned még egyszer ilyen negatív hiedelem, hogy “én ehhez túl fiatal/idős vagyok”. 

Ha arra fókuszálsz, ami előrébb visz, akkor felemelkedsz. Ha arra, ami hátráltat, akkor lesüllyedsz. Ilyen egyszerű.

Ha tetszett a cikk, kövess instagramon és értesülj a legújabb cikkeimről!

Business Blogger

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük