Minden, amit a mentor programokról tudni kell

Egyre több mentor program van a piacon, és egyre többféle témában: egészséggel kapcsolatos, pénzügyi, és vállalkozás indításról szóló. Mi is ezzel foglalkozunk a kedves párommal, Csont Attilával. Idén második éve, hogy a Business Mentor Programok folyamatosan futnak és már én is végigkövettem 5 mentor programot, egyiket résztvevőként, a többit pedig megfigyelőként, majd segédmentorként.

Rengeteg gondolat és tanulság fogalmazódott meg bennem azóta, így most olyan kérdésekkel foglalkozok ebben a cikkben, ami téged is érdekelhet: Miért van az, hogy ugyanaz a program valakit sikeressé tesz, milliós fizetéssel, valaki viszont egy forintot sem keres? Hogy lehet, hogy vannak, akik felmondanak a program végére és van, aki nem lépett előre szinte semmit? Kinek való egyáltalán a mentor program és kinek nem? Mitől függ, hogy valaki eredményes lesz-e? És mikor érdemes mentor programba fektetni? Most mindent leleplezek.

Miért fontos erről beszélni?

Egyre több a mentor program és így egyre több a mentorált is. Nem csak nálunk, hanem a piac többi szereplőjénél is. Vannak elismerésre méltó és valóban nagyon sikeres mentorok és vannak akik a szememben inkább csak kóklerek – de mivel csak külső megítélő vagyok ezért nem szeretnék besározni senkit, hiszen tapasztalatom csak egy mentor programról van: Csont Attila Business Mentor Programjáról.

Attól függetlenül, hogy vannak olyan mentor programok, amelyek vállalkozás indításban segítenek és olyanok, amelyek már meglévő, esetleg KFT tulajdonosoknak – jellegükből adódóan sok a hasonlóság, ezért mindenképpen érdemes beszélni a témáról, ha életedben legalább egyszer átvillant az agyadon, hogy: “Vajon milyen lehet egy mentor program?”

Valamint, abban is bízok, hogy ez egyfajta segítséget tud neked nyújtani abban az esetben, ha hezitálsz, hogy beiratkozz-e egy mentor programba vagy sem, ugyanis ez egy olyan képzési forma ami korántsem való mindenkinek.

Mire jó egy mentor program?

Maradjunk a vállalkozásépítéssel kapcsolatos képzéseknél, ha már egy business blogot olvasunk. Vannak olyan programok, amelyek abban segítenek, hogy egyáltalán elindulj és vannak olyanok is, amelyek a már meglévő vállalkozóknak segítenek abban, hogy még sikeresebben menedzselhessék a bizniszüket. Bármelyikről is legyen szó, mindkettő lényege, hogy eredményesebb, sikeresebb legyél. Új nézőpontot szerezz és új tudást, impulzust nyerj. Nézzük meg azt az esetet, amikor úgy jelentkezel egy mentor programba, hogy még nem vagy vállalkozó, de minden vágyad, hogy felépítsd az első saját profitábilis vállalkozásod.

Útmutatót kapsz

Először is, kapsz egy útmutatót. Egy olyan tematika, egy olyan cselekvési terv alapján tudsz haladni, ami megakadályozza, hogy csődöt mondj. Valljuk be, elég sokan ugranak fejest egy olyan ötletbe, amiről aztán kiderül, hogy nem megfelelő, vagy nem abban a formában piacképes. Sőt, talán még gyakrabban fordul elő, hogy valakinek van egy jó ötlete, ő maga is megfelel ahhoz, hogy mindezt képes legyen kivitelezni – de a hogyanok nincsenek meg.

Senki sem úgy születik, hogy egyből tud vállalkozást építeni, de ha megmutatják neki azokat a lépéseket, amelyek megtétele kézzelfogható eredményeket hoz (és persze ezeket meg is csinálja), akkor egyszerűen nincs olyan, hogy ezt ne követné sikerélmény. NINCS!

Tapasztalt segítség

Sajnos van néhány olyan “mentor” a piacon, aki csak egy-két lépéssel van a tanítványai előtt, de valós üzleti sikereket még nem tudott felmutatni. Ha viszont olyanhoz jelentkezik az ember, aki már több iparágra látott rá, aki megélt nagy sikereket és mélységeket, aki tele van élettapasztalattal a szakmai tudás mellett, akkor tényleg egy olyan ember “felügyeletében” kezd el vállalkozni, aki alkalmas arra, hogy megfelelő irányba terelgesse a mentoráltjait.

Számomra pont ezért volt annyira hiteles Attila, amikor megismertem, mert nála ezek mind adottak. Azt javaslom, hogy amikor segítséget kérsz egy mentortól, mindenképpen nézd meg, hogy személyiségre, tapasztalatra mennyire tudsz felnézni rá és, hogy az ingyenes anyagai mennyi segítséget adnak neked, mert ez meg fogja könnyíteni a döntésed.

Közösség ereje

A legtöbben azt szokták kiemelni a mentor programunknál, hogy a közösség, a csapat milyen sokat adott nekik. Hogy az a közeg, amelyben fejlődtek, még inkább inspirálta őket arra, hogy többet hozzanak ki magukból. Hogy barátokra leltek, élményeket kaptak.

Sőt, minden mentor programnál volt már rá példa, hogy a mentoráltak megbízó-és megbízott felállásba is kerültek, így az első ügyfélélményüket is megszerezhették. Mivel itt minden csoporttársad azon van, hogy a lehető legjobban teljesítsen, ezért neked is könnyebb lesz megtartani a fókuszt, hiszen a közösség húz magával.

Sprint

Egy mentor program “rákényszerít” téged arra, hogy CSINÁLD! Itt nincs halogatás. Azt gondolom, hogy akkor jó egy mentor program, ha számon vagy kérve, ha tényleg van annak tétje, hogyha nem csinálod meg a vállalásaidat. De ha már úgyis befizettél egy nagyobb összeget a mentor programra, akkor biztos lehetsz benne, hogy egyébként is lesz egy alap motivációd, hogy a lehető legtöbbet kivedd a mentor programból. Hiszen rajtad áll, hogy ez befektetés, vagy pénznyelő lesz végül.

Mikor eredményes egy mentor program? Miért van az, hogy valaki eredményes, valaki nem?

Mindenki számára mást jelent az eredményesség, ez függ attól is, hogy milyen célokkal indulsz neki egy mentor programnak. Volt már, hogy valaki kapcsolatépítési célból jött, valaki azért, hogy el tudjon egyáltalán indulni, valaki azért, hogy megtanuljon honlapot készíteni és marketing rendszert automatizálni, valaki új barátok és a közösségi miatt, valaki pedig azért, hogy végre ott tudja hagyni a munkahelyét.

Azt tapasztaltam, hogy aki az utóbbi motivációval jött, ők voltak a legelszántabbak. Minél nagyobb cél lebeg a szemed előtt, minél jobban lázba hoz a célod, annál inkább valószínűbb, hogy valami nagyot fogsz alkotni. Azt hiszem, hogy ez az egyik kulcs. Hogy mennyire akarod és mennyit vagy hajlandó fektetni a céljaid elérésébe. Elég erős-e a víziód, hogy ezáltal kilépj a komfort zónádból? Eléggé akarod-e ahhoz, hogy beleállj kényelmetlen szituációkba? Eléggé motivál-e a célod, hogy a nehezebb időszakokat is átvészeld?

A másik fontos dolog a felelősségvállalás. Ha mentorált vagy, tisztában kell lenned azzal, hogy attól, hogy eljöttél egy mentor programra, még nem lesz vállalkozásod és nem leszel milliomos sem. Sajnos ez ilyen. Ha viszont az útmutatások alapján beleteszed a munkát, hajlandó vagy áldozatokat hozni és a félelmek, kételyek ellenére is cselekszel, akkor már nagy esély van rá, hogy sikerülni fog az, amit kitűztél célodul.

Honnan tudhatod, hogy neked valók-e a mentor programok?

Gondold át, hogy mik a céljaid az elkövetkezendő évekre. Mennyire akarsz változtatni az életeden? Mennyire zavar a jelenlegi állapot?

Ha már baromira eleged van a munkádból, rosszul vagy attól, hogy be kell járni, idegesít a főnököd, belefásultál, akkor ezek szerint zavar. Ha úgy érzed, hogy rengeteget dolgozol, de ahhoz képest nem fizetnek meg, és ezt a munkát ha egy saját vállalkozásba fektetnéd, akkor a fizetésed többszörösét is kereshetnéd, akkor szintén elég erős a motiváció.

Ha csak szimplán szabadságra vágysz, eleged van, hogy mások mondják meg, hogy mikor kelj, mikor dolgozz, hol dolgozz, akkor szintén azt gondolom, hogy nagy elhivatottsággal tudsz majd lenni afelé, hogy valamit felépíts. Ha van egy nagy víziód, imádod azt a gondolatot, hogy éjjel-nappal a vállalkozásoddal foglalkozol, mert szuper dolgot találtál ki és segítenéd az emberek életét, ráadásul azt csinálnád, amit a legjobban szeretsz, akkor szintén.

Akkor lesz nehéz, ha nem fáj eléggé. Ha úgy érzed, hogy egyébként jó életed van most is, simán el tudod képzelni, hogy a jelenlegi életed a következő 10-20-30 évben ugyanilyen legyen. Ha nem hoz lázba, hogy sok pénzed legyen, ha nem különösebben fontos számodra, hogy szabad légy, ha nincs benned az érzés, hogy valami nagyot alkothass, kitörhess…. akkor a mentor program elvégzéséhez sem lesz elég motivációd.

Honnan tudod, hogy jó befektetés lesz-e számodra az a mentor program, amit kinéztél?

Nézzünk egy olyan opciót, amikor megvan a motivációd, a tenni akarás. Ugyanis, ha az nincs meg, akkor egyértelmű, hogy pénzkidobás lesz. De ha szeretnél tenni egy jobb életért és ez nem csak egy kósza fellángolás ami ma reggel indult el benned és honlapra már véget is ér, akkor a következőket keresd majd a mentor programba, ahova befizetsz (és most továbbra is a vállalkozásépítéssel, indítással kapcsolatos programokról van szó):

Legyenek referenciák! – Nem mondom, hogy aki az első mentor programját végzi, az nem lehet jó, de azért egy kiforrottabb, bizonyítottan működő program mégiscsak bizalomgerjesztőbb.

Legyen egy egzakt tematika, amin végighaladsz. – Tudd, hogy hogyan jutsz majd el A pontból B-be.

Nézd meg, hogy a mentor mennyire ért az iparágadhoz! Volt már hozzá bármilyen köze? Mennyire van rálátása?

Mi segíti azt, hogy te magad is képes legyél a mentor program elvégzésére? (pl. támogató társak, kész sablonok, technikai tudás megszerzése, a hiedelmeid, kihívások amelyeket teljesíteni kell, stb.)

Szimpatikus-e számodra a mentor, tudsz-e vele azonosulni, vannak-e számodra elismerésre méltó eredményei?

Ezeket a kérdéseket mindenképpen vedd figyelembe, amikor döntesz. Beszéld meg ezeket a mentoroddal. Ha félelmetesnek is tűnik egy döntés, az pillanatnyi, hiszen egy (jó) mentor programon olyan szintű változáson mész keresztül, hogy a 3 hónappal későbbi éned már merőben más lesz, mint a jelenlegi.

Zárszó

Egyáltalán nem szeretném azt sugallni, hogy az egyetlen mentor program ami jó, az a miénk, a Business Mentor Program. Vannak még jó mentor programok a piacon. Mindegyik másra jó.

Mi abban tudunk segíteni, hogy biztos alapokra építkezzen a vállalkozásod mind technikai tudásban, mind gondolkodásmódban. Mi azt tanítjuk, hogy amit megtanulsz, azt azonnal építsd be. Mi kihívások elé állítunk téged, amelyeket kénytelen leszel megugrani, viszont végig ott leszünk neked, hogy ebben segítsünk téged. A munkád neked kell beletenni, de minden eszközt, sablont, tudást, tapasztalatot, segítséget, szívet és lelket megkapsz mellé.

A döntés a tiéd: Maradsz a jelenlegi helyzetben, vagy úgy döntesz, hogy előhozod magadból a sikeres vállalkozó éned?

Ha érdekel a lehetőség, vagy csak többet tudnál meg a részletekről, akkor add le a jelentkezésed ide kattintva, mi pedig egy konzultáció keretében felvesszük veled a kapcsolatot és megnézzük, hogy valóban ez segítene-e neked a legjobban céljaid eléréséhez.

Nagy Noémi, a Business Blogger

3 thoughts on “Minden, amit a mentor programokról tudni kell”

  1. Mindig jó olvasni az írásaidat! Csak szeretném alátámasztani a leírtakat, mivel én most benne vagyok a mentor programotokba. Én amikor eldöntöttem, hogy jelentkezem, az első lehetőségnél nem volt bátorságom, bevallom. Tudtam, hogy itt aztán nem lesz „kecmec” teljesíteni kell a feladatokat, és tiszába kellett raknom magamba mennyire is akarom a kitűzött célomat elérni. Mikor végre belevágtam, hát mit ne mondjak, ez aztán tényleg kihívások sorozata, ha ezt valaki végigcsinálja rengeteget fejlődik, főleg ha olyan kezdő mint én. A csoport ereje meg leírhatatlan erőt ad. Amikor látod, hogy mindenki teszi a dolgát, és beszámolunk arról ki hol tart, hát persze hogy motivál, mert nem akarok lemaradni a többiektől. Fantasztikus érzés, hogy megosztjuk egymással sikereinket DE félelmeinket és elakadásainkat is, és egyszerűen a csapat egy mentőcsónak, AZONNALI segítséget, támogatást, bíztatást kapsz, nagyon gyors gyógyírt! Annyira szuper kis csapatunk van, igazán hálás vagyok és már nagyon várom a következő személyes találkozást, teljes izgatottság a legjobb értelemben. HÁLA és ezer KÖSZÖNET!

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük