Így győzd le az Imposztor szindrómát és legyél magabiztos vállalkozó, anélkül, hogy több (tíz)éves tapasztalatod lenne

Döbbenetesen tapasztalom a mentor programokon az emberek közötti különbséget. Míg valaki csekélyebb tapasztalattal is képes világot megváltó magabiztossággal rárepülni a potenciális ügyfeleire, úgy a másik tábor fél másokat megkeresni, fél posztolni, fél videót felvenni, hiszen ,,Azt fogják gondolni, hogy béna vagyok.” – Ezt hívják imposztor szindrómának. Amikor hiába van mögötted egy tudás (még ha kezdő is vagy egy szakterületen és az a tudás csak nem olyan rég ragadt rád), azt gondolod, hogy egy kókler vagy.

Éreztél már hasonlót? Mikor hosszú perceket, akár órákat ülsz egy poszt felett és végül nem, vagy csak alig mered kitenni. Amikor fel kéne vállalni az ismerősök előtt, hogy vállalkozó lettél (vagy lennél), de nem mered, mert “Mit fognak szólni?”. Amikor meglátod egy versenytársad bejegyzését, te pedig elsüllyedsz szégyenedben, hiszen ő sokkal jobb és tapasztaltabb, mint te.

Vagy a legrosszabb: végre van egy ügyfél, aki kíváncsi a szolgáltatásodra, te pedig jól alulárazod magad, mert akkor legalább hátha lesz egy megrendelésed (elvégre örüljünk, hogy valaki nem látta meg bennünk a hozzá nem értőt, meg hát neked úgyse fizetne ki senki ennél többet.)

Ha ezen soroknál magadra ismertél, akkor ez a bejegyzés KÖTELEZŐ számodra.

Milyen tünetei vannak az imposztor szindrómának?

Kezdjük az elején: Mégis milyen igazságtalanság az, hogy valaki, aki egyébként teljesen rendben van, meghunyászkodik és megbélyegzi magát, hogy márpedig ő egy csaló? Mégis, hogy lehet ez? Na és az miért van, hogy más feleannyi tudással büszkén hirdeti magáról, hogy micsoda egy lángelme és ő lehet az ügyfelek problémáira a tökéletes megoldás?

Az imposztor szindróma egy gyakori jelenség, nem vagy vele egyedül. Rajtad kívül még több millióan gondolják magukról, hogy: bénák/ ügyetlenek/ szakmailag értéktelenek. Függetlenül attól, hogy egy kezdő kis gyakornok vagy az első munkahelyeden, vagy egy 62 éves Nobel-díjas fizikus, ugyanúgy lehet imposztor szindrómád. Nem csak az szenved ebben, aki kezdő. Nem csak az szenved ebben, aki vállalkozó. Nem csak az szenved ebben, aki nő. Nem. Kortól, nemtől, származástól, szakterülettől függetlenül előfordul. Sőt, elmondom neked, hogy az, akit látsz nagy magabiztosan és látszólag rendben van magával és tele van ügyfelekkel – még az is szenvedhet ebben a kórságban.

Ezzel tehát nem vagy egyedül. De vajon milyen gondolatok gyötörhetnek egy imposztor szindrómást?

 • Ha egy kihívással találják szembe magukat: ,,Nekem ez úgyse sikerülne. Nem vagyok rá képes.”
 • Ha sikerélmény éri őket: ,,Ugyan, ez nem nagy ügy. Nincs nagy jelentősége. Bárki meg tudná csinálni.” / ,,Csak szerencsém volt”
 • Egy feladat után: ,,Ez még mindig nem elég tökéletes”
 • ,,Mások biztos sokkal jobbak, mint én.”
 • ,,Mi van, ha rájönnek, hogy nem is értek semmihez???”

A helyzet az, hogy ezek az (egyébként alaptalan) gondolatok, félelmek, mind alacsony önbecsülésből fakadnak. Függetlenül attól, hogy mennyit tettél le az asztalra, mennyi tapasztalatod van, mennyire jó a hozzáállásod egy-egy ügyfélhez, mekkora értéket tudsz számára teremetni, ezekkel megkérdőjelezed a saját értékességedet. És ami még nagyon rossz ebben az állapotban, hogy még ha sikerélmény is ér, akkor is elfog egy olyan érzés, hogy “becsaptad” a körülötted lévőket.

Persze vannak fokozatok az imposztor szindrómában is, valaki kevésbé súlyos “tüneteket” produkál, szimplán “csak” fél, hogy nem elég jó, valaki pedig tényleg retteg attól, hogy kiderül, mekkora szélhámos (miközben nem az).

Mivel ezzel saját magadnak ártasz, ezért mindenképpen érdemes megoldásokat keresned arra, hogy ezt, hogyan tudod kiküszöbölni.

Jöjjön 10 olyan ötlet, amivel tudsz javítani ezen a helyzeten!

10 tipp, amit tehetsz az imposztor szindróma ellen

Beszélj róla másoknak

Már az is nagy segítség tud lenni, ha van valaki, akivel meg tudod osztani, hogy mi az, ami benned van. Nagyszerű, ha ez például egy coach, de ha ez egy legjobb barát, az anyukád, a férjed, vagy egészen egyszerűen csak az unokatesód szomszédjának a fiának a barátnője, az is teljesen rendben van. A lényeg, hogy ebben a személyben támogatásra lelj. Például abban, hogy megért téged, meghallgat és esetleg megerősít abban, hogy te valójában JÓ vagy!

Kérj visszajelzést olyanoktól, akik megerősítenek abban, hogy jó vagy

Kérj visszajelzést másoktól. Akár építő kritika legyen, amiből táplálkozni tudsz, akár egy pozitív megerősítés, gyűjtsd össze ezeket. A pozitív megerősítéseket pedig próbáld meg befogadni. Még ha hihetetlennek is tűnik, hogy valaki tényleg jónak tartja a te munkásságod, akkor is fogadd be és próbálj meg vele azonosulni. Raktározd el, és időről időre emlékeztesd magad arra, hogy milyen jó visszajelzéseket kaptál.

Mantrázz

Ezeket a visszajelzéseket akár egy mantraként is használhatod. Egy időben minden reggel a tükör elé álltam, csinosan felöltözve, akár egy üzletasszony és megerősítéseket mondtam magamnak, miközben mélyen a szemébe néztem a tükörben megjelenő lányra. Elején persze félszegen, bátortalanul, de aztán napról napra egyre jobban belejöttem.

Így indítottam a reggeleimet: készülődés, felöltözés és pozitív megerősítések. Ezek olyan nagyon megdobták az energiaszintem, hogy utána valósággal szárnyaltam a nap további részében. Hiszen ebben a pillanatban én nem egy kezdő, imposztor szindrómában szenvedő önbizalom hiányos, fogszabályzós alkalmazott voltam, hanem egy sikeres és elismerésre méltó üzletasszony.

Akár saját magadnak felmondva, akár hanganyagként hallgatva mosogatás, edzés vagy reggeli készülődés közben, de mindenképpen hatásos módszer.

Írd le a sikereidet a nap végén

Nem csak nap eleji, de nap végi rituáléim is voltak. Egy időben például a zsebnaptáramba minden este felírtam, hogy aznap milyen sikerélményeim voltak. Az ember annyira könnyen elsiklik a sikerei fölött. Szinte természetesnek tűnnek olyan dolgok, amelyek korábban még nagy erőfeszítést igényeltek volna. Végiggondoltam az egész napomat, elejétől a végéig és amit csak tudtam, leírtam. Még a bagatellnek tűnő dolgokat is. Néhány példa:

 • Ma kitakarítottam a konyhát (pedig semmi kedvem nem volt hozzá, de mégis erőt vettem magamon és megcsináltam!)
 • Ma rám írt egy kedves srác és tök jót beszélgettünk (Lehet, hogy nem az én érdemem, de valamit akkor is jól csináltam, ha írt, nem de? :))
 • Ma vettem a bátorságot és felhívtam egy potenciális ügyfelet telefonon (Még ha rettegek is a telefonhívásoktól, de megcsináltam)
 • Ma meg tudtam állni, hogy ne egyek fagyit és így betartottam a diétát.
 • Ma született egy nagyon inspiráló ötletem, amit már fejben ki is dolgoztam
 • Ma 3 új ember bekövette a céges instagram fiókom
 • Ma 10 percet tornáztam (Lehet, hogy más 1,5 órás edzéseket nyom le, de az én szintemen lehet, hogy már ez is egy nagy eredmény)

Sose máshoz mérd magad

Pont ma estem ebbe bele. Voltam edzeni, ahol egy nagyon kemény hát és kar edzésbe kezdtünk a személyi edzőmmel. Sosem voltam egy erőember, inkább a törékeny nő kategóriába tartozom, ráadásul ezt még Ati is nagyban támogatja, mert rosszul van, ha meglát engem cipekedni és inkább magára pakol mindent a bevásárlás után, csak nekem egy hajam szála se görbüljön.

Így aztán jó néhány gyakorlat után a kezembe kaptam egy 5-7 kilós súlyzót: nem bírtam megemelni. Megsajnált, látta, hogy a bicepszem nincs a helyzet magaslatán, kaptam helyette két darab két kilósat. Az első öt még ment, majd besegített, ő emelte a karom. El voltam képedve. Annyira cikinek éreztem. Beugrott a Spongya Bobból az a jelenet, amikor a plüssmacis súlyzóját se tudja megemelni a kis tengeri szivacs.

De ekkor Regi, az edzőm megvigasztalt, hogy ne csüggedjek, hiszen nagyon kemény voltam végig az edzésen. Persze én rögtön a budy builderes, kigyúrt kétajtós szekrény pasikhoz hasonlítottam magam, de igaza volt: lehet, hogy szégyen, hogy csak két kilót tudtam felemelni, de az előtte lévő gyakorlatokat akkor is szépen, szabályosan elvégeztem.

Éppen ezért ne hasonlítsd te se máshoz magad. Mindig a tegnapi énedet próbáld csak túlszárnyalni. Ha ezt képes vagy megtenni, akkor hidd el, már nyertes vagy.

Kövesd nyomon a saját fejlődésed

Az előzőhöz kapcsolódva: Mindig figyelj, hogy mi az, amiben fejlődtél. Akár egy havi rendszerességű számotvetés is rengeteget tud segíteni. Én mondjuk akkor szoktam mindig észbe kapni, hogy “te jó ég, mennyit fejlődtem”, amikor a kínos 9-10 évvel ezelőtti bejegyzéseimet feldobja a facebook.

De ne várd meg mindig, hogy ezeknél döbbenj rá te is, hogy mennyit fejlődtél. Nekem ami még nagyon bevált, az a napló írás. Imádok írni (ezt nem gondoltad volna, mi?:)) és ha az egy-két évvel ezelőtti írásaimat is visszanézem, már azt érzem, hogy jó irányba haladok.

De ha nem írsz naplót, akkor is havonta legalább egyszer szánj rá időt és összegezd, hogy mi történt veled az elmúlt hónapban! Milyen eredményeket értél el? Milyen pozitív visszajelzéseket kaptál? Mi újat tanultál? Miben lettél jobb? Milyen új tapasztalatok gazdagítottak téged?

Készíts fejlődési tervet

Csak azt ne mondd, hogy a havi összegzésnél nem tudnál összeírni semmit, amiben jobb lettél! Ezt nem hiszem el. Próbáld meg a 20-as szabályt, amit már itt is leírtam részletesen.

De ha mégis nagy gondok vannak és nem jön össze ez a lista, vagy csak nagyon nehezen, akkor van egy másik jó tippem: Nézd meg, hogy mi az, amiben szerinted fejlődnöd kellene. Mi az, amiben még nem vagy elég jó? Írj fel néhányat és utána pedig válaszd ki, hogy melyik az, amire a legnagyobb hangsúlyt szeretnéd fektetni: és challengeld magad! Gyűjtsd össze, hogy mi mindent tudnál tenni annak érdekében, hogy ezt orvosolni tudd!

Például: Webdesigner vagyok és szeretnék fejlődni a szövegírásban, hogy még többféle szolgáltatást tudjak majd nyújtani az ügyfeleimnek.

Amit a következő 30 napban megteszek ezért:

Ha úgy érzed, hogy értél el benne fejlődést, akkor jöhet a következő dolog, amiben még erősíteni szeretnéd a tudásod. De akár ezt is mélyítheted tovább. Arra viszont figyelj, hogy ne forgácsold szét magad, egyszerre 3-4 dolog már nem fog menni. Inkább egyszerre feküdj rá egyre, nagyon maximum kettőre.

Ünnepeld meg a sikereidet

Amikor látod a havi összefoglalónál a fejlődést, sikeresen megcsináltad a 30 napos fejlődés challenget, vagy bármi olyat tettél, ami sikernek könyvelhető el, akkor azt ünnepeld meg, vagy jutalmazd meg magad valamivel. Próbáld meg magadban tudatosítani, hogy amit elértél, az igenis méltó arra, hogy egy kicsit megemlékezz róla.

Dicsekedj

Igen, jól olvastad. Dicsekedj! Amikor elértél valamit, például ezt a 30 napos challenget, vagy bármi mást, akkor ezt oszd meg másokkal is! Kezdetben a hozzád legközelebb állókkal, majd folyamatosan tágítsd a kört. Utána jöhetnek a barátok, rokonok, vagy pár hónap múlva egy-egy sikert megoszthatsz a facebookon is.

Próbáld meg kizárni azt, hogy mások mit gondolnak “Ugyan, de hát ez nem is olyan nagy szám, más ennél jobbat tud, miért tegyem ezt ki?”. Az ilyen jellegű mondatokat próbáld meg kitörölni és inkább azért megmutatni, hogy “mit tudsz”, mert a tegnapi énedet sikerült felülmúlnod.

Tartozz a megfelelő helyre

Hallottad már azt a mondást, hogy a körülötted lévő 5 ember átlaga vagy? Ha olyanok vesznek körbe, akik megerősítenek abban, hogy jó vagy, akik szintén kicsit bizonytalanok de tesznek ellene, akik felfele húznak és megmutatják neked a magabiztos éned – akkor sokkal könnyebben tudod leküzdeni ezt a szindrómát.

Nálunk a mentor programokban elképesztő látni, hogy önbizalom hiányosan, félénken eljött résztvevők egy hétvége után felspannolva távoznak akik szinte felrobbannak az energiától és úgy érzik, hogy mostmár képesek megváltani a világot.

Zárszó

Bízom benne, hogy tartalmazott számodra hasznos tippeket ez a cikk. Én is küzdök még az imposztor szindrómával, a mai napig, de igyekszem tenni ellene. Valamikor úgy érzem, mintha eltűnt volna, máskor kicsit jobban eluralkodik rajtam – de tudom, hogy mi az, ami segít. Tudom, hogy mit kell tennem, hogy ez enyhüljön.

Én egyébként ilyenkor az én kedves szerelmemhez, Csont Attilához fordulok, ő ad nekem mindig erőt abban, hogy jó vagyok abban, amit csinálok és sokkal több van bennem, mint amit én látok magamról. Érdekes, én is mindig ezt mondom neki 🙂

Egy ilyen támogató társ, egy támogató közeg elengedhetetlenül fontos, hogy az imposztor szindrómád kezelni tudd. Mi a Business Mentor Program keretein belül tudunk ebben segíteni neked – ha érdekel, akkor ide kattintva jelentkezz, több információért.

Nagy Noémi, a Business Blogger

3 thoughts on “Így győzd le az Imposztor szindrómát és legyél magabiztos vállalkozó, anélkül, hogy több (tíz)éves tapasztalatod lenne”

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük