10 szokás, amitől brutális ívben fejlődik felfelé a vállalkozásod és az önbizalmad

Belegondoltál már abba, hogy milyen nagy jelentőségük van a szokásoknak? Képzeld el, ha minden egyes nap egy órán keresztül sportolsz. Valószínűleg ez látványos eredményt hozna, és azt vennénk észre, hogy igazán csinos vagy és fitt, tele energiával. Ha viszont ugyanezt az időt a sport helyett azzal töltenéd, hogy leiszod magad a sárgaföldig, akkor valószínűleg kevésbé lenne jó a megítélésed és sokkal inkább gondolnának mások egy lecsúszott lúzernek. 

És itt még nem is jött szóba az, hogy a szokások milyen kihatással vannak az életedre. A sport hatására megtanulsz küzdeni, magabiztosabb leszel és jobban hiszel majd magadban – hiszen fizikailag megannyiszor feszegetted a határaidat.

Ellenben ha az alkohol mellett teszed le a voksod, akkor nem csak a szervezetedet rombolod, de valószínűleg szép fokozatosan az önbecsülésedet is leépíted, hiszen egy rossz irányba tartasz és a rabja lettél egy olyan dolognak, ami pusztít téged.

Azt hiszem ez a két példa remekül mutatja, hogy milyen különbségek mutatkozhatnak meg a JÓ és a ROSSZ szokások követői között. Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő szokásaid legyenek.

Ebben a blog cikkben 10 olyan szokást gyűjöttünk neked össze, ami nem csak a vállalkozásod sikerességében segít, hanem abban is, hogy több önbizalmat és magabiztosságot szerezz ezen az úton.

Fontos: Nem azért van 10 szokás, hogy mindet beépítsd, hanem azért, hogy ki tudd választani azt az egy-kettőt, amelyet akár most is elkezdhetsz beépíteni. 

Menzel Lena, rendszerező coach Menzel Lena, rendszerező coach

A cikk megírásában Menzel Lena volt segítségemre, aki rendszerező coachként a sikeres szokások kialakításában segít másoknak. Ő a Tudatos nők facebook csoport és a L.É.P.É.S. csoport társalapítója. Nem csak azért kértem Lena segítségét, mert a sikerszokások kihívásában is tömérdeknyi értéket adott, hanem azért is mert nekem is segített egy szokás kialakításában és ráadásul az énmárka mentor programom egyik résztvevője. (Mellesleg elképesztően jól építi a személyes márkáját, ha a fenti facebook csoportok egyikébe belépsz, akkor te magad is látni fogod, hogy Lena egy kimagaslóan jó példa az énmárka építés területén. Is.)

Lássuk is a listát!

1. Vezess győzelmi listát

Az első, amit Lena javasol, az az, hogy rendszeresen tartsuk szem előtt a sikereinket. Ezt én magam is alkalmaztam a vállalkozásom kezdetén, amikor a sok belefektetett munkát csak lassabban érkező eredmények követték.

Én magam egy kis noteszbe írtam bele az aznap történt sikereimet – de legalább 5 db-ot. És itt nem kell óriási nagy teljesítményekre gondolni. Ha aznap az is nagy eredmény volt tőlem, hogy legalább kitettem egy posztot, akkor azt is beleírtam. Itt inkább az volt a lényeg, hogy meglássam a mindennapi apró sikereket.

Ma már az ügyfélvisszajelzéseket vagy az olvasóim, követőim pozitív visszajelzéseit gyűjtögetem. Egy nehezebb napon hihetetlenül jól esik visszaolvasni és mindig emlékeztet arra, hogy amit csinálok az jó és arra szükség van.

Lena azt is említette, hogy negatív kritika esetén is rendkívül sokat tud segíteni ez a szokás:

,,Ilyen esetekben hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mindarról a pozitív visszajelzésről, amit addig kaptunk a munkánkat vagy személyünket tekintve. 

Ahhoz, hogy egy ilyen esemény ne legyen ilyen erőteljes negatív hatással rád, érdemes egy győzelmi listát vezetni. Válassz egy kedvedre való inspiráló füzetet, vagy nyiss egy mappát a gépeden, ahová lemented a győzelmi listádat. Jelölj ki magadnak este egy nyugalmas 5 percet, amikor át tudod gondolni a napodat és fel tudod írni az aznapi sikerélményeidet és győzelmeidet. Ne legyél bátortalan, bármilyen apró győzelem számít, írj le minden ilyen momentumot!

Ez abban fog segíteni neked, hogy pozitív gondolatokkal zárd a napodat és mindemellett, bármikor előveheted és töltekezhetsz belőle, ha úgy érzed csorba esett az önbecsüléseden, vagy ha csak egy kis pozitív megerősítésre, bátorításra vágysz.

Ez azért is fontos, mert vállalkozóként nincs egy főnökünk, aki visszajelzést adna a munkánkról és az ügyfeleink sem feltétlenül adnak mindig visszajelzést, annak ellenére, hogy elégedettek velünk vagy a szolgáltatásunkkal. Ezzel a szuper szokással megtanulhatod, hogyan erősítsd meg magad és mindeközben fejleszted az önbecsülésedet.”

A szokás beépítése:

 

  • naponta 5 percet szánj arra a nap végén, hogy leírod az aznapi sikereidet/
  • amikor egy pozitív ügyfél visszajelzést kapsz, akkor azt mentsd le magadnak

2. Fejleszd a képességeidet, szerezz új készségeket

Azt gondolom, hogy gyakran azért van bizonytalanság bennünk, mert úgy érezzük, hogy hiányosságunk van. Hogy valamihez jobban kéne értenünk, jobban tudnunk, több tapasztalatot szereznünk. Ugye, hogy te is éreztél már így?

Nos, a jó hír, hogy ezt lehet orvosolni. Remek ötletnek tartom, ha elkezdjük tudatosan feltérképezni azt, hogy mely ismeretek, készségek tudnak minket segíteni abban, hogy bátrabbak, magabiztosabbak legyünk. Erről már többször is írtam, többek között ebben a cikkben is.

Lena pedig egy másik megközelítésből is kihangsúlyozta ennek a szokásnak a fontosságát:

,,A félelmek és bizonytalanságok gyakran akkor ütik fel a fejüket, amikor nem állnak a rendelkezésünkre a megfelelő információk. Ez nem azt jelenti, hogy minden területen el kell sajátítanod valamilyen tudást vagy készséget, hanem inkább azt, hogy legyél annyira tájékozott, hogy a megfelelő kérdéseket tudd feltenni akár egy szakembernek illetve akár egyedül is meg tudj oldani számodra új feladatokat.”

A szokás beépítése:

  • Készíts egy fejlődési tervet! Nézd meg, hogy mi az a tudás, amit úgy érzed, hogy érdemes elsajátítanod és határozd meg, hogy milyen gyakran és ki által fejleszted ezt a területet.
  • Készülj fel tudatosan egy jelentős beszélgetésre. Előtte mindig tájékozódj arról az illetőről akivel beszélni fogsz és írd le a legfontosabb kérdéseket, amikre ki szeretnél majd térni.

3. Olvass minden nap

Lena: ,,A sikeres emberek ca. 52 könyvet olvasnak el évente átlagosan. Az olvasás nem csak önfejlesztésre jó, hanem egy kikapcsolódási forma, valamint új inspirációt, új perspektívát adhat egy-egy területtel kapcsolatba. Keresd meg a napodban azt az időintervallumot, amikor zavartalanul tudsz 10-20 percet olvasásra szánni. Ha viszont ezzel nehezen boldogulsz, nagyon jó megoldás a hangoskönyvek hallgatása utazás, takarítás, főzés vagy sportolás közben.”

Ha inkább a hangoskönyvek iránt érdeklődsz, akkor a Tudástár klubot, vagy a Voiz applikációt jó szívvel ajánlom neked. Míg a Tudástárban egy könyv összefoglalását és lényegi részeit hallgathatod meg, addig a Voizban a teljes könyv hangoskönyv verziója a rendelkezésedre áll. Mindkettő havidíjas rendszerben működik.

Ha pedig az a kihívás, hogy megfelelő könyvet találj, akkor olvasd el Ati posztját a Vállalkozás indítás facebook csoportunkban, ahol Ati összegyűjtött neked 40 könyvet, ami számára közel áll.

A szokás beépítése:

  • Keresd meg a napodban azt a 10-20 percet, amikor tudsz olvasni/ hangoskönyvet hallgatni. Pl. utazás közben, a reggeli rutinod részeként, munka után, stb.

4. Vedd körbe magad a megfelelő emberekkel

Lena: ,,Sok önfejlesztő könyvben és motivációs előadáson elhangzott már az az ominózus mondat, hogy a hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy. Ha negatív lehúzó közeg vesz körbe, akkor sajnos sokszoros erőfeszítésedbe kerülhet a fejlődés. Viszont, ha olyan emberekkel veszed körbe magad, akik motiválnak, inspirálnak és támogatnak, akkor hamar szárnyra kapsz és rövidebb idő alatt óriási fejlődést érhetsz el.”

Ez a tipp azért áll hozzám közel, mert ezt nekem is volt szerencsém megtapasztalni, hogy milyen nagy ereje van a közösségnek. Amikor elkezdtem vállalkozni, akkor sajnos egy olyan párkapcsolatban éltem, ahol nem kaptam támogatást, ellenben rengeteg hátráltatást, mint például: ,,Ki bízna meg téged?” / ,,Te alkalmazottnak való vagy” /  ,,Te csak egy nő vagy” 

Valljuk be, hogy ha folyamatosan azon van az ember, hogy fejlődjön, de a hozzá legközelebb álló ember foggal-körömmel küzd azért, hogy téged visszahúzzon, akkor azért nem olyan jók a kilátások.

Amikor megismertem Atit, aki most már a férjem, akkor én benne láttam a remény csillagot. Nála éreztem azt, hogy ő tényleg hisz bennem. Már az első találkozásunkkor összekötött egy potenciális ügyféllel, neki köszönhettem, hogy megvolt életem első tárgyalása. Utána a Business Mentor Program csak dobott ezen. Egy nagyon szuper kis csapatunk volt és folyamatosan segítettük és támogattuk egymást és úgy éreztem, hogy igazán jó társaságban, közösségben vagyok, végre ismerek olyanokat, akik olyanok mint én! (Ez után már nem is tartott sokáig a fent taglalt párkapcsolat.) 

Nekem ez 2 éve életem legjobb döntése volt, félelmetes belegondolni, hogy mi történt volna, ha nem találkozok Attilával és nem megyek el a Business Mentor Programjába. Talán még mindig ott lennék egy bántalmazó kapcsolatban, elnyomottan, 0 önértékeléssel. Ehelyett van egy csodaférjem, akivel együtt vállalkozunk, vannak saját mentoráltjaim énmárka területen, egy menő brandem (nekem mindenképpen az :)), és egy olyan életem, amire mindig is vágytam.

A szokás beépítése:

  • Írj egy listát, hogy kikkel szeretnél megismerkedni! Vedd fel velük bátran a kapcsolatot! Én azt szoktam javasolni kapcsolatépítésnél, hogy ne csak az legyen meg, hogy te mit szeretnél tanulni a másiktól, hanem az is, hogy te mit tudsz adni neki! Nézd meg, hogy kik azok akik számodra szimpatikusak, akikhez szívesen közelebb kerülnél és beszélgess velük, ismerkedj! 
  • Nézz körül, hogy hol van olyan közösség, ami számodra inspiráló! Akár egy facebook csoport, akár egy mentor program segíthet neked abban, hogy inspirációt találj.
  • Aki úgy érzed, hogy lehúz téged, azzal próbáld meg leépíteni a kapcsolatot. Nem arról van szó, hogy aki nem elég sikeres, azzal ne állj szóba. Inkább arról, hogy aki nincs rád jó hatással, aki nem tesz hozzá az életedhez, hanem inkább elvesz – azt tartsd tisztes távolságba magadtól.

5. Ne hasonlítgasd magad másokhoz

,,Mert az eredeti mindig jobb, mint a másolat.  Amikor elkezdünk vállalkozni, akaratlanul is mindig a konkurenciát vizslatjuk. Egyrészt a versenytársak kielemzése egy fontos pontja a vállalkozásfejlesztésnek, másrészt lelkileg erős negatív kihatással lehet az önbecsülésünkre. Előjöhetnek olyan gondolatok, hogy mennyivel előrébb járnak ők, vagy mennyivel jobban kommunikálnak, milyen új ötleteik vannak stb. Ilyenkor keresd a különbözőségeket. Te miben vagy más, miben tudsz többet adni az ügyeleidnek? Milyen tapasztalatokra tudsz támaszkodni, amik csak a sajátjaid? “

Lena egy remek gondolatot fogalmazott meg. 

Én Atin, a férjemen láttam azt, hogy annak ellenére, hogy nem kezdő, hanem haladó vállalkozó, még így is hátráltatni tudja az, hogy a konkurenseket figyeli. Megfogadtuk, hogy nem követünk másokat, akik kifejezetten versenytársaink. Leiratkoztunk minden ilyen hírlevélről, leállítottuk a követéseket, és csak a saját vállalkozásunkra fókuszálunk. Az eredmény: nagyobb nyugodtság, és annak a szabadsága, hogy nem mások döntései, kampányai hatnak a saját életünkre. Kevesebb hasonlítgatás, több eredetiség. 

Meghatároztuk, hogy mi az, amit mi képviselni szeretnénk, mi a fő üzenet, amit át szeretnénk adni, mi az amit meg szeretnénk mutatni.

A szokás beépítése:

  • Vizsgáld át, hogy kik azok, akiket követsz, akár Facebookon, akár Instagramon, Youtubeon, vagy egyéb közösségi oldalakon. Vizsgáld át a hírlevéllistádat és csak azokat a feliratkozásokat tartsd meg, amelyek valóban hasznosak számodra.
  • Ha szembejön veled egy versenytársad posztja, üzenete és rossz érzés fog el, akkor csak tedd fel magadnak a fenti kérdéseket, amelyeket Lena gyűjtött össze. Keresd meg azokat a pontokat, amelyektől te különleges vagy és a legjobb választás a potenciális ügyfeleknek.

6. Tedd szokásoddá a vállalkozói gondolkodásmódot:

,,A vállalkozásindítás megköveteli az agyunk áthuzalozását. Ha elkezdünk vállalkozni, minden felelősség a miénk. Ismerd minden előnyét és hátrányát a vállalkozói létnek, így nem érhet meglepetés. Legyen egy víziód, amihez legyenek meghatározva a céljaid. Fejleszd a problémamegoldó képességedet, és tudd, hogy kihez fordulhatsz segítségért, ha megakadsz.” – Fejtette ki Lena.

Atival már többször is beszéltünk a vállalkozói gondolkodásmódról, hiszen itt indul minden. Ha megvan az elszántság, a megfelelő hozzáállás akkor sokkal könnyebb érvényesülni. Amit mindenképpen tudatosítanod kell magadban, az a felelősségvállalás. Te vagy a felelős az életed alakulásáért. Neked kell megoldanod a saját életed kihívásait. A te döntéseid sorozata az, hogy hol tartasz most és hogy mennyire jövedelmező a vállalkozásod.

Ha nem vagy vele elégedett, ha úgy érzed, hogy több rejlik benned, akkor szintén a te döntésed, hogy ezt hogyan teszed lehetővé: folytatod a nem bevált módszereket, vagy újat tanulsz, újat próbálsz ki. 

A szokás beépítése:

  • Amikor probléma merül fel, tedd fel magadnak a kérdést: Hogyan tudom ezt megoldani? – Az sem baj, ha a megoldás az, hogy más segítségét kell kérned, de mindig törekedj a megoldás felé. Hiszen vállalkozóként rajtad van a felelősség, neked kell megoldanod a felmerülő problémákat. Legyen az ügyfélszerzés, egy nehéz helyzet, vagy technikai probléma.

7. Vezesd a pénzügyeidet:

Lena: ,,Ha tudatos vállalkozó akarsz lenni, akkor a pénzügyek vezetése egy elhagyhatatlan szokás. Ismerek olyan vezetőt, aki a vállalkozásában ezzel az egy szokással rengeteg kellemetlen meglepetéstől kímélte meg magát, és ezáltal napi aktualitással átlátja mindig a cége napi pénzügyi helyzetét. A pénzügyek vezetésével tudatosabbá válsz a kiadásokat tekintve, és tisztán látod, mennyi az a minimum, amit minden hónapban elő kell teremtened, hogy működőképes legyél. Erre számtalan megoldás létezik: használhatsz egy füzetet, excel táblát vagy valamilyen telefonos appot.”

Bevallom, ez az a terület, amiben nekem is fejlődnöm kell. Bár a céges kiadásaimat átlátom, amikor Ati elkészíti a havi összesítőt az excel táblánkba, hogy jelenleg mennyi pénzünk van a magán és céges számláinkon, akkor azért van, hogy gondolkozni kell, hogy mire költöttünk, legalábbis a magánéletünkben. Mi a pénzmozgást inkább havi szinten tartjuk számon.

Régebben én egy naptárba vezettem a kiadásokat, gyűjtöttem a blokkokat és a nap végén felírtam az összes bevételt és kiadást. Később a Spendee applikációra váltottam Ati javaslatára, de fellángolás szerűen használjuk, ebben még nekünk is fejlődni kell.

A szokás beépítése:

  • Ha szeretnél ebben fejlődni, akkor töltsd le a Spendee applikációt és vezesd fel rendszeresen a bevételeidet, kiadásaidat. 

8. Tervezd meg a napodat, minden nap tegyél lépéseket a célod irányába

A tervezés nálam is kulcsfontosságú. Ráadásul Lena a tervezés, rendszerezés istennője, így számítottam rá, hogy ezt is felírja majd a szokások közé.

Én többféle tervezőt is használok:

Láthatod tehát, hogy az én életemnek is szerves része, hogy tervezzünk.

Emellett a céges célok elérésére az egyik mentoráltunk, Nagypál Ervin szoftverét használjuk, a TeamCollab-ot. (Nem csodálnám, hogy 5 év múlva egy világhírű szoftverré nőné ki magát, elképesztően profin kódolta le Ervin.)

Fontosnak tartom, hogy ne csak az legyen meg, hogy mit fogunk megcsinálni, hanem legyünk kellően rugalmasak az újratervezésre. Én a Trellot pont azért is szeretem, mert tudom mozgatni a teendőimet a “Kész”, “Mai feladatok”, “Heti feladatok” között. Itt te magad tudod megszabni, hogy milyen listaneveket adsz az oszlopoknak. A magán és céges teendőimet is egy táblázatban vezetem, a különböző projekteket pedig más színnel jelölöm. 

A szokás beépítése:

  • NE fejben, hanem írásban tervezd meg az előtted álló időszakot! Legyen az havi, heti vagy napi. A szó elszáll, az írás megmarad. 

9. Legyen egy ütős reggeli rutinod:

,,Egy ütős reggeli rutin egész napra feltölthet azzal az energialökettel, ami a hatékony munkavégzéshez szükséges. Kelj fel hamarabb, alkoss meg egy olyan reggeli rutint, amitől kirobbanóan jól érzed magad, és akkor már meg is nyerted a napodat. A reggeli rutin kihatással van az egész napodra, az energiszintedre, és a hatékonyságodra. Te döntöd el, hogy kapkodva, stresszesen indulsz a napnak, esetleg csak lazán elindítod a napodat, vagy berobbansz, mint aki bármilyen akadályt képes legyőzni, ami aznap szembejön veled.” – Tanácsolja Lena.

A reggeli rutin megalkotásához számos lehetőséged van. Összegyűjtöttünk ehhez neked néhány ötletet, ha elsőre tanácstalan vagy, hogy miből álljon ez a rituálé. Válassz ki ezek közül néhányat, amelyek támogatnak téged a pozitív napindításban:

  • Meditáció 
  • Hálanapló
  • Célok leírása
  • Mozgás, jóga
  • Séta a természetben
  • Teendőlista írása
  • Olvasás
  • Egészséges reggeli fogyasztása
  • Víz ivás, rögtön ébredés után
  • A párod, gyermeked megölelése, hálát adni értük
  • Megerősítő mondatok a tükörben
  • Frissítő zuhany 
  • Smoothie, vagy kávé fogyasztása
  • Szellőztetés, friss levegő beengedése
  • Beágyazás
  • Vitaminok, táplálékkiegészítők szedése
  • Vidám zene hallgatása, amitől jó kedved lesz
  • Közösségi média mentesség, befelé figyelés
  • Bármi, ami feldobja a reggeled!

A szokás beépítése:

  • Válassz a fenti listából olyan teendőket, amelyekkel szívesen indítod a reggeledet. Próbáld meg minden egyes reggel ezeket betartani. Azt fogod tapasztalni, hogy lendületesebben, boldogabban, vidámabban indul a napod.

10. Legyen egy jó munkarutinod

Lena: ,,A munkával töltött óráinkat is eltölthetjük 20-40 % hatékonysággal, vagy egy kis odafigyeléssel, akár rövidebb idő alatt hatékonyabbá is válhatunk, mindezt úgy, hogy nem hajtjuk ki magunkat. Ami ehhez elengedhetetlen, a rend az íróasztalodon és a zavartalan munkakörnyezet. A másik fontos összetevője a priorizált feladatok meghatározása és hogy a munkaidőd első 90 percében a 3 legfontosabb feladatra fókuszálj, ami igazán előrevisz a vállalkozásodban.”

Atival amit mi még alkalmaztunk annak érdekében, hogy hatékonyabbak legyünk, az egy bűvös kérdés felírása volt (és persze megválaszolása, a nap végén):

,,Mit tettem ma annak érdekében, hogy több pénzünk legyen?”

Amikor ezt elkezdtük megválaszolni, akkor jöttünk rá, hogy mennyi felesleges dolgot csinálunk munka címszó alatt és hogy mennyivel hatékonyabban kéne működnünk. Érdemes időnként feltenni ezt a kérdést.

A szokás beépítése:

  • Tarts rendet!  
  • Fókuszálj azon feladatok elvégzésére, amelyek valóban fontosak, nélkülözhetetlenek a vállalkozásod eredményes működése érdekében.

Zárszó

Azt hiszem, megint a Business Blogger minőséget sikerült hozni a cikk hasznosságát és hosszúságát is tekintve. Nagyon hálás vagyok Lenanak, hogy segített megírni ezt a cikket és hogy hozzáadta az ő (számomra csodálatra méltó) szakmai tudását.

Ha szeretnél tudatosabbá válni, akkor sok szeretettel ajánlom neked Lena Tudatos nők facebook csoportját, de Instagramon és Facebookon is megtalálod őt. 

Te melyik szokást fogod beépíteni? Esetleg van olyan, amivel bővítenéd a listát? 

Írd meg kommentbe!

Csontné Nagy Noémi, a Business Blogger

2 thoughts on “10 szokás, amitől brutális ívben fejlődik felfelé a vállalkozásod és az önbizalmad”

  1. Nagyon szépen köszönöm figyelem re méltó munkátokat Hálásan köszönöm ,Élem és iktatom a le írtakat.minden jót kívánok szeretetel ,Mária

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük