Hogyan ne add fel az álmaid? – Lelki elsősegély csomag kezdő vállalkozóknak

Amikor kipattan a fejünkből az az elgondolás, hogy megváltjuk a világot és vállalkozóként fogjuk jobbá tenni ezt a helyet, akkor mindeközben befizetünk egy életen át tartó nagyon intenzív és rázós hullámvasútra. Nem arra a cuki, fából készült hullámvasútra gondolok, ami a Fővárosi Állat- és Növénykertben díszeleg. Áh, dehogy. Én arról beszélek, aminek a tetején azt érzed, hogy megváltod a világot, aztán a másik másodpercben meg már sírva próbálsz belőle kimenekülni. Van, aki kiesik belőle mégis visszavágyik, viszont aki bírja a strapát még a kezdeti nehézségek után is, az egy idő után rajongással telien fog benne csücsülni és esze ágában sem lesz kiszállni belőle.

Ezt a hullámvasutat mindenki megtapasztalja, aki befizet a “Vállalkozó leszek” útra, viszont a mélységekkel egyáltalán nem könnyű megküzdeni. Van, amikor úgy érzed feladnád az egészet, annyira nehéz. Van, amikor úgy érzed, hogy nem bírod tovább, inkább beadod az önéletrajzod valahova, mert belefáradtál. 

Na, pont azt szeretném megelőzni ezzel a cikkel, hogy mindez Veled, kedves Business Blogger olvasó, megtörténjen. Ezért is írtam most meg ezt a cikket, amiben 10 tippet hozok neked, hogy hogyan ne add fel az álmaid – még akkor sem, amikor brutál mélyponton vagy.

Miért fontos erről beszélni?

Kezdjük az egészet egy kis kitekintővel: Miért írok (és a podcast adásban beszélek) én egyáltalán erről? Elvégre ez egy Business Blog, meg aztán pszichológus sem vagyok, akkor minek ide a lelki témák?

Azt gondolom, hogy nem lehet szétválasztani az egyént és a vállalkozást. Ha te lelkileg megfáradtál, nehezen bírod, feladnád, akkor a vállalkozás sem fog úgy szuperálni, ahogy szeretnéd. Hiába osztanám meg veled a legszaftosabb marketing tippeket, hiába hoznék neked szövegírós hackeket, hiába adnám oda a sales oldal felépítések szent grálját. Ha a lelked nincs jól, a vállalkozásod sem lesz jól. Ezért mindenekelőtt ha valami nem oké a vállalkozásodban, akkor Veled kell kezdeni.

És tudd: Nincs semmi gond, ha úgy érzed, hogy alig bírod magad felkaparni a padlóról. Ugyanis hadd mondjam el neked, hogy NEM vagy egyedül. Kezdő vállalkozóként egy olyan út kezdetén állsz, ami az elején rázós, nehéz, kihívással teli. Sőt, nem csak az elején, a későbbiekben is lesznek nehézségek, csak addigra hozzászoksz.

Éppen ezért fontos tudnod, hogy azért mert egy mélyponton vagy, nem jelenti azt, hogy nem vagy vállalkozónak való. Ha kezdetben nem árasztanak el a sikerek, nem jelenti azt, hogy te csak alkalmazottként állod meg a helyed. Van helye annak, hogy kicsit mélypontra kerülj. Attól még értékes vagy. 

Sőt, a cikk sem fogja megváltoztatni az életed, utána is lesznek mélypontjaid. Viszont talán segít neked abban, hogy ezeket könnyebben kezeld. Könnyebben túljuss rajtuk. Hogy ne taszítsanak teljesen a mélybe a mindennapi nehézségek. Vagy ha mégis, akkor képes legyél arra, hogy megrázod magad és továbbmész. Nem visszafelé. Nem a könnyebb út felé. Hanem az álmaid felé.

Erős vízió, a miérted

Mindenekelőtt az egyik legnagyobb segítség, ha már rögtön a vállalkozói életed elején tiszta számodra, hogy mit is szeretnél elérni az egész vállalkozósdival. Ez nagyon fontos! Én azt vallom, hogy egy kellően erős vízió képes arra, hogy olyan sziklaszilárd elhatározást alakítson ki benned, ami 100%-osan megerősít, hogy nincs olyan, hogy nem sikerül.

Éppen ezért fontos ezt átgondolnod. Néhány kérdés, ami segít mindezt körvonalazni:

 • Hogyan akarom jobb hellyé tenni ezt a világot?
 • Mit szeretnék, tudnék tenni az embertársaimért?
 • Hogyan szeretném élni az életem? 
 • Mit szeretnék előteremteni? 
 • Milyen az én álomvállalkozásom? Milyen ügyfelekkel dolgozom benne együtt? 
 • Ha meghalok, akkor mit akarok, hogy elmondjanak rólam az emberek?

Ezek mind olyan kérdések, amelyeket ha átgondolsz, akkor közelebb vihetnek a megoldáshoz. Tudom, az utolsó kicsit drasztikus, de éppen ezért hatásos. 

Miután megtaláltad, hogy mit szeretnél igazán, miért éri meg kitartani, még nem vagy kész. Ezt nap mint nap észben kell tartanod. Nem csak akkor kell mindezzel tisztában lenned, amikor a hullámvasút tetején vagy. Akkor is emlékezned kell rá, amikor próbálsz felfelé vánszorogni a mélyből. Sőt, akkor kell igazán tudnod, hogy miért küzdesz.

Íme néhány tipp, ami ebben segít neked:

Vision Board

Minden nap legyen előtted, hogy mit szeretnél elérni. Az egyik volt főnököm ezt nagyon komolyan vette. Ott volt a hálószobája feletti plafonon (ezt nem azért tudom, mert nála aludtam, hanem mert mesélte), ott volt a háza minden egyes szobájának falán. Látta amikor a hűtő felé ment, amikor felnyitotta a laptopját, amikor a telefonja képernyőjére nézett, amikor elindult otthonról és a bejárati ajtó felé nézett, amikor WC-n ült, amikor az irodájába ért. Mindenhol! Mit gondolsz, ezek után vajon bármikor is szem elől tévesztette a nagy célját?

Célnapló

Ha aktív követőm vagy, akkor már hallhattad tőlem, hogy én minden egyes reggelt azzal kezdek, hogy leírom, hogy miért vagyok hálás és papírra vetem a céljaimat is. A célok naplózását imádom. Olyan kristálytisztán tudok már mindent arról, hogy mit szeretnék elérni, mintha már át is éltem volna. Sőt, valójában minden egyes reggel átélem. Minden egyes reggel ott vagyok abban a dimenzióban, amikor már az az ember vagyok, akivé válni szeretnék. 

Vizualizáció

A másik dolog, ami mindezt remekül elősegíti, a vizualizáció. Ez történhet egy meditáció részeként is. Vizualizáció során elképzeled, hogy mi az, amit el szeretnél érni, hová szeretnél eljutni. Nem csak arra érdemes fókuszálnod, hogy a fizikai síkban mit szeretnél majd látni magad körül, hanem az érzésekre is. Például: látod, hogy van egy csodaszép családi házad, amiben ott van a vágyott kanapé, a festmény amit kinéztél, és a szép kis szerető családod. Ha érzelmeket is társítasz hozzá, akkor megjelenhet a boldogság, a büszkeség, a harmónia, a szeretet.

Vagy az, hogy reggelente az ablakon beszűrődő napsugarak simogatására ébresz. Az, hogy miközben a reggeli kávédat iszod a teraszon, a szép leandereidben gyönyörködsz, miközben az öledben ülő kiscicád dorombolását hallgatod. Az, hogy alig várod, hogy vendégeid érkezzenek, hogy megvendégelhesd őket, hogy főzhess nekik a szuper új konyhádban és ők is osztozhassanak az örömödben.

Ugye, hogy így mennyivel szemléletesebb, átérezhetőbb, életteltelibb a célod? 

Támogató környezet

A másik fontos dolog, a támogató környezet. Ezt nem győzöm hangsúlyozni. És lehet, hogy már neked is a könyöködön jön ki. De vajon ez tényleg megvan a te életedben? Annyira, amennyire csak lehet?

Támogat a társad, a testvéred, a szüleid, a gyerekeid? 

Támogatnak a barátaid? 

Vannak vállalkozó barátaid, akik segítenek téged, inspirálnak, felfelé húznak? Akik hasonló ambícióval rendelkeznek? Vagy akár kicsit feletted vannak? Akiktől tanulhatsz, akik már eljutottak oda, ahova csak most készülsz? 

Ha igen, akkor az nagyszerű, mert az ő társaságuk, támogatásuk egészen biztosan átsegít ezeken a nehézségeken.

Nekem amikor Attila mentor programjába jártam, ez volt az egyik legnagyobb, legértékesebb dolog. És nem véletlenül azóta is a mentor programokban a közösség erejét, a csapat támogatását, a vállalkozó barátokat emelik ki leginkább a résztvevők. Hihetetlenül jó érzés látni, ahogyan a mentoráltak egymásban barátokra lelnek sőt van, hogy közös vállalkozást is indítanak.

Ha még nincsenek vállalkozó barátaid, akkor csak annyit mondhatok: keress!

Erre kétségkívül a legjobb dolog, ha egy közös programban vagytok benne. Például egy mentor program, és ezt tényleg nem azért javaslom, hogy a saját malmomra hajtsam a vizet – ez tapasztalat. 

De jó ötlet lehet még egy üzleti körbe való csatlakozás is, például a BNI, a Businessflow vagy a BCC.

Dönthetsz úgy, hogy elkezdesz beszélgetni számodra szimpatikus, inspiráló vállalkozókkal, akiket instagramon követsz. Vagy akár a vállalkozásindítás facebook csoportban is ismerkedhetsz a tagokkal. Vagy gyere el egy Business Meetupra! Számos lehetőség van, ami arra nyújt megoldást, hogy kapcsolatokat építs. Használd ki őket! Megéri.

Tudatosítani, hogy a nehézség átmeneti

Amikor egy nehézséggel találod szembe magad, akkor van, hogy annyira megrenget, hogy komolyan elgondolkodsz azon, hogy hogyan tovább. Ilyenkor érdemes tudatosítani magadban, hogy minden nehézség átmeneti. Ez szinte minden alkalommal igaz, nagyjából a problémák 99%-ra.

Hogy ezt bebizonyítsam neked, hadd tegyek fel egy kérdést:

Emlékszel, hogy 5 évvel ezelőtt (és most a dátumot nyugodtan határozd meg magadnak napra pontosan – pl. 2016.08.01.-jén) min aggódtál? Mitől féltél? Milyen nehézségeid voltak?

Én próbálok nagyon, de őszintén szólva fogalmam sincs. Valószínűleg az volt a nagy félelmem, hogy sosem találok magamnak egy normális pasit és egyedül maradok, arra ugyanis emlékszem, hogy akkoriban már huzamosabb ideje magányos voltam. 

Látható tehát, hogy sok félelem és nehézség átmeneti. Már kilenc hónapja, hogy férjnél vagyok és nem is akármilyen társat találtam az életben, még jobbat mint amit az álmaimban elképzeltem magamnak!

És azt is láthatjuk a példában, hogy ez az egész csak egy tipp, mert, hogy aznap min gondolkodtam pontosan, nos fogalmam sincs. 

Valószínűleg, ha öt évvel később kérdeznénk meg téged, hogy a mai napon min aggódtál, milyen nehézségeid voltak, akkor sem emlékeznél. A legtöbb félelmünk ugyanis nem olyan nagy horderejű, hogy az maradandó legyen és évekig velünk maradjon.

Ezt a gondolatot mindenképpen tudatosítsd magadnak, amikor épp úgy érzed, hogy benne vagy a slamasztikában. 5 év múlva lehet, hogy az egészen csak egy jót fogsz mosolyogni.

Szembenézni a félelmekkel

Ha szembejön egy félelem (pl. nem merek ráírni egy potenciális ügyfélre) akkor elemezd ki egy kicsit ezt a gondolatot. Vidd tovább, hogy mi az, ami megtörténhet, ha mégis szembemész ezzel a félelemmel. 

 • A legrosszabb ami történhet: A potenciális ügyfél (nevezzük mondjuk Józsinak) elküld téged melegebb éghajlatra, a megkeresés után letilt, többet szóba sem akar állni veled. (Azért ez elég meredek lenne, de próbáltam a legrosszabb verziót felvázolni. Esetünkben Józsi kiesett az életünkből, többet semmit nem tudhatunk meg róla. És még kicsit be is olvasott nekünk.)
 • A legjobb ami történhet: Józsi lesz az álomügyfél és olyan munkát rittyentesz neki össze, ami a későbbiekben még 50 ügyfelet be fog hozni. Józsi mindenhol újságolja majd, hogy milyen jó volt együtt dolgozni és egy szuper esettanulmányt is tudsz majd belőle írni. Józsi ráadásul visszatérő ügyfél lesz és éveken keresztül több milliót számlázol ki neki.

Ugye, hogy miután a lehetőséget látod a nehézségben, máris nem tűnik annyira félelmetesnek az egész? Ezt a kis gyakorlatot bármikor elvégezheted, amikor azon kapod magad, hogy marcangol egy rossz gondolat. 

A kimenetel valószínűleg a kettő között lesz, de ha úgy állsz neki egy rettegett dolognak, hogy akár jó is kisülhet belőle, akkor az sokkal bátorítóbb lesz. Mindezek után pedig a cselekvés se maradjon el.

Sikerek naplózása

A másik gyakorlat, amit napi szinten űztem, mikor neki kezdtem a vállalkozásomnak, az a sikerek naplózása volt. Erről már írtam az imposztor szindróma témájú cikkemben is, illetve a siker szokásokkal kapcsolatos cikkben is volt róla szó, de ismétlés a tudás anyja.

Nap végén írj le 5 olyan dolgot, amit aznap sikerként könyvelsz el. Ez lehet egy nagyobb dolog, vagy egy apróság: a lényeg, hogy te magad győzelemnek éld meg. Ha annyira pocsék napod volt, hogy aznap az is nagy eredmény volt, hogy egyáltalán képes voltál rámosolyogni a szomszéd nénire, akkor ezt is felírhatod.

Persze érdemes a vállalkozásoddal kapcsolatos előrehaladásokat előnyben részesíteni.

Ez a gyakorlat több okból is jó. Egyrészt, ha otthonról dolgozol lehet, hogy azt tapasztalod, hogy egész nap dolgozol mégis megfoghatatlan, hogy mit tettél le az asztalra: ezek után viszont kénytelen leszel ezeket megfogalmazni magadnak.

A másik remek hozadéka pedig, hogy akarva-akaratlanul is ott lesz benned a vágy, hogy minden nap többet hozz ki magadból – elvégre nap végén nem akarjuk üresen hagyni a siker füzetet, nemde?

Példakép

Ha van előtted egy példakép, hogy milyen szeretnél lenni, akkor az szintén nagyon sokat segít. Itt két lehetőséged van: vagy egy példaképet választasz, akire felnézel, aki inspirál téged, vagy pedig megalkotod saját magad legjobb verzióját.

,,Hogy mii? Miről beszélsz Noémi?” – kérdezheted.

Valami olyasmiről, mint fent, a vizualizációnál. Amikor megvan előtted, hogy milyenné szeretnél válni. Hogy milyen ember szeretnél lenni, milyen tulajdonságokkal, milyen eredményekkel. Ha belegondolsz, a jövőbeli éned, önmagad még jobb verziója is ugyanúgy Te vagy. Ez már most is benned van. Éppen ezért inspiráló lehet, ha megkérdezed magadtól:

,,Az 5 évvel későbbi, sikeresebb énem mit tenne a helyemben?” 

Egyből eloszlik minden kétely, hogy vajon érdemes-e megtenned a rettegett lépést. Ez fokozottan igaz, ha az énképed számodra tiszta, minden egyes apró részletével együtt.

Segítő

Na, ez az a pont, amit egy kalap alá vehettem volna a “támogató környezet” kategóriával, de szándékosan nem így tettem. Ez annyira fontos pont, hogy muszáj róla külön megemlékezni. És nem, megint csak nem azért, hogy magamat promózzam.

A segítő sokféle lehet. Lehet coach, pszichológus, mentor is. Attól függően, hogy neked mire van éppen szükséged. 

Az viszont tény, hogy gyakran nem csak a lelki elakadások nehézkesek, hanem a technikai, megvalósítással kapcsolatos kihívások is felmerülnek, magával a vállalkozás építésével kapcsolatban. A legjobb mégis, ha a kettőt egyben kapod meg. Mi legalábbis azt vesszük észre a mentoráltjainkon, hogy nem csak a technikai, hanem a lelki támogatás is segít nekik. 

De, hogy ne csak a mentor programról legyen szó, térjünk rá egy kicsit a segítőkre.

A segítőnél ami nagyon fontos, hogy:

 • Miben tud neked segíteni, mi az amihez bizonyíthatóan ért
 • Passzol-e a személyiségetek

Mindkettő egy fontos komponens, egyiket sem szabad alábecsülni. Egy jó segítő utat mutat neked, számonkér, veled örül a sikereknek és tartja benned a lelket ha arra van szükség. Remekül ki tud húzni a mélypontokról, ezért is jó döntés, ha van egy állandó támasz, aki a felfelé vezető útra terel.

Tervezés

A következő összetevő, ami segít, hogy a hullámvasút felsőbb tartományaiban mozogj, az a tervezés. Elcsépelt, unalmas, közhelyes. Tudom. De attól még így van. 

Mi Attilával a Teamcollab OKR szoftverét szoktuk használni a nagyobb tervezéshez és ahhoz, hogy lássuk, hogy jó úton haladunk-e a céljaink eléréséhez. A napi feladatok ütemezéséhez pedig a Trellot használjuk.

Előbbi egy zseniális, magyar fejlesztésű program, ami folyamatosan mutatja, hogy hogy állok a nagy célom elérésében. Ez azért remek, mert így egészen biztosan nem fogod szem elől téveszteni a célod és biztosan azokat a lépéseket teszed meg, ami mindennek alárendelhető. 

A trello pedig egy nagyszerű segítség a feladataid csoportosításában. Heti és napi szinten szoktam ránézni, és én a következő kategóriákat használom: 

 • Magánjellegű teendők
 • Vállalkozással kapcsolatos teendők
 • Heti feladatok
 • Mai feladatok
 • Kész

 

Fontosnak tartom, hogy ne csak a munkával kapcsolatos dolgokat rendszerezzem, hanem a magán teendőimet is hiszen van, amikor az jobban előtérbe kerül. Bármi, ami hirtelen eszembe jut, de fogalmam sincs, hogy mikor lesz kapacitásom megcsinálni – azt a magán vagy vállalkozással kapcsolatos teendőkbe írom fel.

Hétfőnként ránézek erre a listára és áthúzom “heti feladatok” kategóriába azokat a teendőket, amelyeket reálisan el tudok végezni azon az adott héten. Utána napi szinten csekkolom, hogy a heti listából mit húzzak át a mai-ba. Ha pedig valamit megcsináltam, akkor a “kész” kategóriába helyezem, a hét befejeztével pedig kiértékelem, hogy mennyit tudtam haladni. Utána pedig ki is törlöm azt, ami ezen a listán szerepelt.

Ennyire egyszerű az egész. 

Sokkal céltudatosabban és hatékonyabban, több sikerélménnyel tudsz haladni, ha folyamatosan szem előtt tartod a teendőidet.

Pihenés, töltődés

A tervezésnél érdemes nem csak a feladatokat, hanem a feltöltődést is listázni. Lehet ez bármi, ami téged feltölt. Randi, olvasás, kirándulás, kreatív hobbi, sport. 

Nagyon fontos, hogy erre figyelj. Nem jó, ha átesel a ló túlsó oldalára és egyszer csak azon kapod magad, hogy folyton a vállalkozás teendőit és a sikert hajszolod. Sokkal kreatívabb, vidámabb leszel, ha figyelsz a feltöltődésre is. Amikor meg tudod élni a jelen szépségét, a mindennap csodáit. Amikor új nézőpontokat fogadhatsz be, amikor töltekezel, élményeket szerzel amik aztán inspirálnak téged. Nem szabad alábecsülni ennek a jelentőségét. 

Tanulás, fejlődés

Az utolsó tipp nem más, mint a tanulás. Mindent meg lehet tanulni.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz ügyfeleket szerezni, akkor tanuld meg!

Ha attól tartasz, hogy nem tudsz izgalmas posztokat írni, akkor tanuld meg!

Ha azt veszed észre, hogy nem jönnek az eredmények és fogalmad sincs, hogy miért akkor kérj segítséget!

Ma már bőség van mindenből! Tudásból, információból, segítőkből.

Ha valamiben bénának, ügyetlennek érzed magad, akkor dönthetsz úgy, hogy feladod vagy úgy, hogy kitanulod azt a területet, elsajátítod azt a készséget, amitől jobban fog menni.

A Business Akadémia, a Business Mentor program is ebben segít neked, minden olyan tudást átadunk, amire kezdő vállalkozóként szükséged lehet. 

Zárszó

Ezt a cikket pikk-pakk megírtam, annyira elárasztottak a gondolatok. Egy (illetve valójában több) ügyfelünkkel való beszélgetés inspirálta ezt a cikket. Tudom, hogy nehéz, amikor még nincsenek eredmények. Tudom, hogy néha elszédülsz a hullámvasút mozgásától. De ha ezeket, vagy ezek közül csak néhányat elkezdesz alkalmazni, akkor sokkal könnyebb lesz. Látom az ügyfeleinken, hogy ilyen és ehhez hasonló gondokkal küzdenek és szépen lassan ezek a mélypontok már nem lesznek olyan mélyek. Vagy csak szimplán elkezdik élvezni a vidámpark nyújtotta adrenalint.

Csontné Nagy Noémi, a Business Blogger

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük